Verstoppingen zijn er in verschillende soorten. Denk bijvoorbeeld aan een verstopping onder de gootsteen in de keuken, een verstopping onder het doucheput, een verstopping in de afvoer van uw toilet, enzovoorts. In de basis wordt ieder van deze verstoppingen veroorzaakt door restafval. U kunt hierbij denken aan opgehoopt toiletpapier, etensresten die bij het spoelen van de borden in de afvoer terechtkomen, haren en zeepresten, enzovoorts. Ook bladeren en kleine takjes kunnen een verstopping veroorzaken. De bladeren en takjes stromen bijvoorbeeld via de regenpijp bij uw afvoer naar binnen. Wanneer uw afvoer verstopt zit kan een trekveer de oplossing voor u zijn.

Benodigdheden om een verstopping op te lossen

Het oplossen van een verstopping kan op verschillende manieren. Naast het gebruik van een trekveer wanneer de afvoer verstopt zit, kan ook een middel als soda werken. Soda heeft een ontvettende werking, waardoor het restafval los zal komen van de afvoerwanden. Naast soda en de trekveer kan ook een klassieke ontstopper de uitkomst voor u vormen. Met een klassieke ontstopper vergroot u de druk op de leidingen. Zo trekt u het opgehoopte afval los. Spoel de afvoer bij ieder van deze methoden goed door na het gebruik van een trekveer, soda of een ontstopper.

Hoe werkt een ontstoppingsveer?

Een trekveer wordt ook wel ontstoppingsveer genoemd. Het idee achter deze veer is dat u deze door de afvoer beweegt en tijdens het bewegen hiervan afval van de afvoerwand trekt. Doordat de ontstoppingsveer heel flexibel is, kunt u deze soepel door iedere afvoerleiding met bochten bewegen.

Handige tips voor het gebruik van een ontstoppingsveer

Bij het gebruik van een ontstoppingsveer zijn er een aantal factoren om rekening mee te houden. Onderstaande tips helpen u het gebruik van de ontstoppingsveer zo makkelijk mogelijk te maken, wanneer uw afvoer verstopt zit.

  •  Tip 1: zorg dat u een ontstoppingsveer gebruikt, welke bestand is tegen vocht. U kunt er ook voor kiezen om de trekveer na gebruik goed droog te maken met een doek.
  • Tip 2: giet voor het gebruik van de trekveer wat soda in de afvoer. Zo zit het afval in de verstopte afvoer al wat losser, wat het makkelijker maakt om dit met de trekveer te verwijderen.
  • Tip 3: trek de trekveer niet alleen naar u toe, nadat u deze in de afvoerleiding heeft geduwd. Probeer de trekveer ook enigszins omhoog en naar beneden te laten bewegen.
  • Tip 4: spoel de afvoer na het gebruik van de trekveer door met een aantal emmers water.

afvoer verstopt trekveer

Heeft u hulp nodig bij een verstopping?

Wanneer u afvoer verstopt zit en een trekveer niet voor de gewenste oplossing zorgt, kunt u een ontstoppingsdienst inschakelen voor hulp. Een loodgieter heeft de kennis, ervaring en hulpmiddelen om de afvoer voor u te ontstoppen. Laat de afvoer bijvoorbeeld onder een hoge druk doorspuiten. Het doorspuiten van de afvoer maakt dat het vuil in de afvoer naar de centrale riolering kan worden afgevoerd. Ook kan een loodgieter een inspectie met een kleine camera uitvoeren om te onderzoeken wat de verstopping veroorzaakt heeft. 

Stefan Hardt Ontstoppingen

  • Geen voorrijkosten
  • 24/7 bereikbaar
  • Verstoppingen snel verholpen
  • VCA-gediplomeerde ontstoppers