Om een verstopte afvoer weer te kunnen gebruiken, moet u deze ontstoppen. Moet u dit vaak doen? Dan bent u er mogelijk wel een keer klaar mee. Gelukkig kunt u het nodige doen om een verstopte afvoer te voorkomen. Eén van die dingen is de afvoer schoonmaken. Wij vertellen u hieronder hoe u uw afvoer snel en effectief schoonmaakt. Ook geven we u nog 6 tips die van pas komen bij uw afvoer schoonmaken.

Stappenplan afvoer schoonmakenAfvoer schoonmaken

Stroomt het water niet of nauwelijks meer door uw afvoer? Dan wordt het de hoogste tijd om uw afvoer schoon te maken. Met het onderstaande stappenplan slaagt u hier ongetwijfeld in.

  • Stap 1: Spoel zo min mogelijk etensresten en andere troep door uw gootsteen.
  • Stap 2: Verwijder eventuele etensresten en andere rommel uit het afvoerputje. Zo voorkomt u dat dit uiteindelijk in de afvoer terechtkomt.
  • Stap 3: Giet regelmatig kokend water door de afvoer. Kokend water zorgt ervoor dat aanslag aan de binnenkant van de afvoerleiding losweekt en wegspoelt. De kans op een verstopping wordt hierdoor een stuk kleiner.

Tips afvoer schoonmaken

Vindt u het lastig om uw afvoer schoon te houden? Geen paniek, want u bent niet de enige. De onderstaande 6 tips voor het schoonmaken van de afvoer helpen u vast en zeker een handje.

1) De afvoer schoon houden met azijn en soda

afvoer schoonmaken

Wanneer soda en azijn met elkaar in aanraking komen, ontstaat een bruisende en schuimende reactie. Hierdoor verdwijnt aanslag uit uw afvoer. Daarom leent dit middels zich uitstekend voor de afvoer schoonmaken. Gooi een kopje baking soda en een kopje schoonmaakazijn in het afvoerputje. Giet er daarna een emmer heet water achteraan en laat het ongeveer een kwartier intrekken.

2) Vieze geurtjes uit afvoer verwijderen

Komt er een penetrante lucht uit uw afvoer? Dan kan dit ervoor zorgen dat het ook in huis gaat stinken. Dit is geen pretje. Gelukkig verbloemt u dit vrij eenvoudig. Ook in dit geval helpt het om een mengsel van soda, azijn en water in uw afvoer te gooien. De aanslag verdwijnt hierdoor immers en dat is vaak de oorzaak van de stank. Het schoonmaken van de sifon kan ook helpen.

3) Leidingen schoonmaken met afwasmiddel

Heeft u geen baking soda en/of schoonmaakazijn in huis? Geen probleem, want u kunt uw afvoer ook schoonmaken met afwasmiddel. Giet en scheutje afwasmiddel in de afvoer en laat dit tien minuutjes intrekken. Gooi er daarna heet water achteraan en uw afvoer is weer schoon.

4) Gebruik een afvoerontstopperriool verstopt verzekering

Haar, etensresten en andere rommel zijn vaak de oorzaak van een verstopte afvoer. Verdwijnt de verstopping niet met soda en azijn of afwasmiddel? Dan kun u uw afvoer schoonmaken met een ontstopper. Laat eerst water in uw douche, bak of gootsteen lopen en plaats de ontstopper daarna over het putje. Beweeg een aantal keer op en neer en de kans is groot dat de verstopping uit uw afvoer verdwijnt.

5) Vergeet de gootsteenstop niet

Heeft u een hekel aan uw afvoer schoonmaken? Plaats dan een gootsteenstop of zeefje in de afvoer. De stop houdt namelijk een groot deel van de rommel tegen, zoals haren en etensresten. Wanneer dit niet in de afvoer komt, is de kans op een smerige afvoer of een verstopping aanzienlijk kleiner. In dat geval hoeft u uw afvoer ook minder vaak schoon te maken.

6) Wat hoort er niet in de afvoer?

Veel mensen spoelen van alles en nog wat door de afvoer van hun toilet, douche, bad of gootsteen. Wilt u niet om de haverklap uw afvoer schoonmaken? Pas dan op met wat u doorspoelt. Gebruik de afvoer bij voorkeur alleen voor het doorspoelen van afvalwater. Probeer zo min mogelijk rommel door te spoelen, want hierdoor wordt uw afvoer vies. Gooi ook zeker geen vet in de afvoer. Dit gaat namelijk stollen, waardoor er gemakkelijk en verstopping ontstaat. Twijfelt u of iets door de afvoer kan? Zoek dit dan eerst op of gooi het voor de zekerheid in de prullenbak.

Als uw afvoer hierna nog steeds niet goed doorloopt of überhaupt niet doorloopt. Dan kunt u altijd onze ontstoppers inschakelen. Aarzel niet en neem meteen contact op!

Stefan Hardt Ontstoppingen

  • Geen voorrijkosten
  • 24/7 bereikbaar
  • Verstoppingen snel verholpen
  • VCA-gediplomeerde ontstoppers