Een stinkende gootsteen is een probleem waar menig huishouden in ons land weleens mee te maken krijgt. Als gevolg hiervan stinkt het vaak in uw keuken. Deze stank kan zich vervolgens verplaatsen naar de rest van uw huis. Dit is geen pretje, waardoor u snel verlost wilt zijn van dit probleem. Maar hoe komt u eigenlijk van een stinkende gootsteen af? Wij vertellen het u in deze tekst.

Kokend water

Komt er een milde stank uit uw gootsteen? Dan is kokend water soms al voldoende om verlost te worden van het vervelende luchtje. Vul uw waterkoker met een ruime hoeveelheid water en breng dit aan de kook. Giet de volledige inhoud door de afvoer van de gootsteen wanneer het apparaat klaar is. Het kokende water zorgt ervoor dat rommel en aanslag in de leiding losweekt en wegspoelt naar het riool. Hierdoor verdwijnt de stank meestal ook.

Baking soda, azijn en kokend water

Helaas biedt kokend water niet altijd uitkomst tegen een stinkende gootsteen. Heeft u dit reeds geprobeerd, maar blijft de penetrante lucht aanwezig? Probeer het dan eens met baking soda en azijn. Gooi eerst een kopje baking soda in de afvoer, gevolgd door een kopje schoonmaakazijn. Er ontstaat een bubbelende en schuimende reactie wanneer deze middeltjes met elkaar in aanraking komen. Hierdoor verdwijnt de aanslag vaak uit uw afvoer. Laat het een kwartier intrekken en giet er vervolgens een flinke scheut kokend water achteraan. Grote kans dat u vervolgens verlost bent van de stinkende gootsteen.

Baking soda, citroen en kokend water

In plaats van schoonmaakazijn kunt u er ook citroensap gebruiken. De voornaamste reden om voor dit middel te kiezen, is omdat het beter ruikt dan azijn. Het effect van citroensap en baking soda is hetzelfde als bij baking soda en azijn. Laat ook dit een kwartier intrekken spoel de afvoer vervolgens door met kokend water.

Stinkende gootsteen voorkomen

Hierboven haalden we manieren aan om stank uit uw gootsteen te verdrijven. Wilt u niet telkens met uw gootsteen bezig zijn? Begrijpelijk. Daarom vertellen wij u hier hoe u een stinkende gootsteen voorkomt.

  • Houdt de gootsteen vrij van vieze dingen

Er belandt behoorlijk wat rommel in de afvoer van uw gootsteen. Denk bijvoorbeeld aan etensresten. Wilt u een stinkende gootsteen voorkomen? Zorg dan dat u zo min mogelijk vieze dingen wegspoelt. Hoe minder afval er in de gootsteen belandt, des te kleiner de kans dat deze kan gaan stinken.

  • Gootsteenzeefje

Vergeet u regelmatig dat u beter geen rommel door uw gootsteen kunt spoelen? Dan heeft u mogelijk al meermaals te maken gehad met een stinkende afvoer. Plaats dan eens een zeefje in het putje. Een zeefje vangt een groot deel van de rommel op, waardoor de kans op een stinkende gootsteen een stuk kleiner is.

  • Dagelijks schoonmakenstinkende gootsteen

Om te voorkomen dat er een stinkende lucht uit uw gootsteen komt, maakt u deze dagelijks schoon. Ga er met een doekje of afwasborstel en een sopje doorheen en uw gootsteen ruikt altijd fris. Gebruikt u een zeefje? Leeg deze dan regelmatig boven de prullenbak om stank te voorkomen.

  • Sifon schoonhouden

De sifon onder uw gootsteen kan ook de oorzaak van de stank zijn. Hier kan namelijk rommel in achterblijven. Maak de sifon daarom zo nu en dan schoon. Verwijder rommel met de hand en gooi dit in de prullenbak. Zo is de kans op een stinkende gootsteen alweer een heel stuk kleiner.

Stefan Hardt Ontstoppingen

  • Geen voorrijkosten
  • 24/7 bereikbaar
  • Verstoppingen snel verholpen
  • VCA-gediplomeerde ontstoppers