Wij horen geregeld van mensen dat hun doucheput stinkt. Heeft u hier ook last van? Dan ruikt uw hele badkamer inmiddels naar de stank. Dit is geen pretje. Daarom wilt u ongetwijfeld weten wat de oorzaak is dat uw doucheput stinkt. Dat vertellen wij u in deze tekst. Daarnaast geven wij u tips voor een geurloze doucheput.

Waar komt de stank vandaan?

Dit lijkt misschien een overbodige vraag, want de stank komt immers uit uw doucheput. Indien uw doucheput stinkt, hoeft dit alleen niet altijd dezelfde oorzaak te hebben. Zo kan de stank afkomstig zijn uit uw riool, maar ook veroorzaakt worden door schimmel. Voordat u de stank te lijf kunt gaan, moet u eerst weten waar de stank vandaan komt.

  • Schimmellucht

Als uw doucheput stinkt, kan dit de oorzaak zijn van schimmels. Deze kunnen namelijk in het doucheputje groeien. Hier is het vochtig en er zijn haren en zeepresten aanwezig, waardoor het een ideaal klimaat is voor schimmels.

  • Rioollucht

Schimmels zijn niet altijd de oorzaak dat uw doucheput stinkt. Nee, want u kunt ook een rioollucht ruiken. Deze lucht kan vrijkomen wanneer de stankafsluiter niet meer werkt. Daarnaast kan een lekkage in één van de leidingen oorzaak zijn van de rioollucht in uw badkamer.

Tips voor een geurloos doucheputje

Heeft u vaker last van een stinkende doucheput? Dan wordt het tijd om hier iets aan te doen. Weet u niet wat u moet doen om te voorkomen dat uw doucheput stinkt? Wij zetten hieronder zeven tips voor een geurloze doucheput op een rijtje.

1. Vaak schoonmakenDoucheput stinkt

Een schoonmaakbeurt doet wonderen wanneer uw doucheput stinkt. Ga na iedere douchebeurt met de sproeier rond om zeepresten weg te spoelen. Indien u dit prettig vindt, kunt u daarnaast een doekje door de douchehoek halen. Verwijder ook de haren uit het doucheputje tijdens het schoonmaken. Kunt u de doucheput verwijderen? Doe dit ook regelmatig en maak het onderdeel schoon. Aanslag op dit onderdeel kan er namelijk ook voor zorgen dat uw doucheput stinkt.

2. Afvoerzeefje

Bij iedere douchebeurt stromen er zeepresten en haren door uw doucheput. Dit kan er op den duur voor zorgen dat uw doucheput stinkt. Beperk daarom de hoeveelheid rommel die door het putje spoelt. Hoe u dit doet? Met behulp van een afvoerzeefje. Een afvoerzeefje vangt een groot deel van de rommel op, maar water kan wel weg. Gebruikt u een zeefje? Leeg deze dan regelmatig boven de prullenbak.

3. Zelfgemaakt ontstoppingsmiddel

Wanneer uw doucheput stinkt, kunt u dit verhelpen door zelf ontstoppingsmiddel te maken. Gebruik hiervoor baking soda en schoonmaakazijn. Gooi van beide producten een kopje in de afvoer van uw douche en laat het een kwartier intrekken. Spoel er vervolgens kokend water achteraan en de afvoer is weer schoon. U bent dan ook vaak van de stank af.

4. Koffieprut

Zet u thuis nog koffie met behulp van een filterapparaat? Gooi de koffie dan niet direct in de prullenbak nadat u koffie heeft gezet. Nee, want koffieprut kan namelijk helpen om een stinkende doucheput tegen te gaan. Gooi de prut in het putje en spoel er daarna water achteraan. De koffieprut ontvet de afvoer van uw douche en neemt daarnaast de stank op.

5. Cola gebruiken

Een stinkende doucheput kunt u ook bestrijden met behulp van cola. Deze frisdrank is namelijk in staat uw afvoer te reinigen. Dit werkt alleen wanneer u een flinke hoeveelheid in de afvoer giet. Laat het vervolgens een paar uur intrekken om het gewenste effect te bereiken. Is de cola ingetrokken? Giet dan een flinke hoeveelheid kokend water door de afvoer en uw doucheput stinkt niet meer.

6. Hardhandige ontstopper gebruiken

Blijft uw doucheput stinken? Dan zit er mogelijk een verstopping in de afvoer. In dat geval moet u de verstopping verhelpen om van de stank af te komen. Dit kan met een ontstopper. Zorg dat het putje onder water staat en plaats de ontstopper er overheen. Beweeg deze een keer krachtig heen en weer. Stroomt het water vervolgens snel weg? Dan heeft u de verstopping verholpen. Grote kans dat de stank nu ook verdwenen is.

7. Doorspoelen

U kunt de afvoer van uw doucheputje ook eens goed doorspoelen wanneer deze stinkt. Giet er in dat geval van een redelijke hoogte een emmer water doorheen. Waarom dit van een redelijke hoogte moet? Omdat er dan meer druk achter de waterstroom komt. Hierdoor is de kans groot dat de verstopping wegspoelt. Uw doucheput stinkt in dat geval ook niet langer. Om het effect te vergroten, raden wij u aan kokend water te gebruiken in plaats van lauw water.

Heeft u nog steeds last van een stinkende doucheput? Dan kan het zijn dat uw putje is verstopt. Voor het ontstoppen van uw doucheputje kunt altijd een beroep doen op onze ontstoppingsdienst!

Stefan Hardt Ontstoppingen

  • Geen voorrijkosten
  • 24/7 bereikbaar
  • Verstoppingen snel verholpen
  • VCA-gediplomeerde ontstoppers