Heeft u te maken met een verstopping in het riool of de afvoer? Er zijn verschillende manieren om een verstopte afvoer te ontstoppen. Denk aan het gebruik van een hogedrukreiniger, het gebruik van een trekveer en bijvoorbeeld het gebruik van een chemisch ontstoppingsmiddel. Ook een riool ontstoppen met soda is een van de mogelijkheden. Het voordeel van soda is het feit dat het middel veel minder schadelijk is voor het milieu dan de chemische ontstoppingsmiddelen die u in de bouw- of supermarkt koopt. Onze loodgieter kan u helpen bij een riool ontstoppen met soda. U kunt dit vanzelfsprekend ook eerst zelf proberen.

Vermijd chemische middelen en gebruik soda

Reeds las u al dat een chemisch ontstoppingsmiddel u kan helpen bij een verstopt riool ontstoppen. Het nadeel van deze chemische middelen is niet alleen dat ze in vergelijking met soda relatief duur zijn. Ook zijn ze schadelijk voor het milieu. Het water wat door de afvoer stroomt wordt ernstig vervuild door het ontstoppingsmiddel. Daar waar dit bij soda in veel mindere mate het geval is. Niet onbelangrijk; een chemisch ontstoppingsmiddel kan voor letsel zorgen. De middelen zijn dermate krachtig, dat irritaties aan de huid op de loer liggen als u in aanraking komt met het ontstoppingsmiddel.

Ontstoppen met soda: wat is het en hoe werkt het?

De fijne eigenschap van soda is het feit dat dit middel een ontvettende werking heeft. Het restafval wat een verstopping in het riool veroorzaakt bestaat over het algemeen uit vette soorten vuil. Denk bijvoorbeeld aan haren die via het doucheputje naar het riool stromen, zeepresten en etensresten. De ontvettende werking van soda maakt dat dit vuil los zal komen van de wanden van de afvoerleidingen. Door de afvoer vervolgens goed door te spoelen met heet water, wordt het vuil naar de centrale riolering afgevoerd. Laat soda altijd enige tijd intrekken, voordat u het hete water door de afvoer giet.

Veilig en professioneel riool ontstoppen met soda

Lukt een riool ontstoppen met soda niet direct? Mogelijk bevindt zich in dat geval een verstopping in de afvoer, welke niet het resultaat is van een ophoping van vet vuil. In dit geval is het verstandig om voor een andere veilige en professionele manier van ontstoppen te kiezen. Vermijd het gebruik van de chemische ontstoppingsmiddelen, maar schakel de hulp van een loodgieter in. Loodgieters beschikken over professionele hulpmiddelen, zoals een hogedrukreiniger, waarmee de verstopping in het riool alsnog kan worden opgelost. Zelf zou u nog kunnen overwegen gebruik te maken van een traditionele ontstopper. Door de druk op de afvoerleiding te verhogen komt het vuil los en ontstopt u het riool.

Locatie van de verstopping achterhalen riool ontstoppen met soda

Het feit dat een riool ontstoppen met soda mogelijk niet direct werkt, kan samenhangen met het niet kunnen achterhalen van de bron van een verstopping. Ook wanneer de afvoerleiding onder het toilet beneden verstopt zit, kan de gootsteen in de badkamer boven overstromen. Zou u soda in de gootsteen gieten, dan heeft dit vaak nauwelijks effect op de verstopping. Een loodgieter kan met een kleine camera door de afvoerleiding of de riolering bewegen om de bron van een verstopping voor u te achterhalen. Op basis van de gevonden oorzaak kan vervolgens naar een passende oplossing worden gezocht.

Schakel hulp in bij een ernstige rioolverstopping

Eerder gaven we al aan dat het bij het niet succesvol ontstoppen van een riolering met soda verstandig is om een loodgieter in te schakelen. Een loodgieter voert een snelle scan uit om te achterhalen waar zich de bron van de verstopping in het riool bevindt, om deze vervolgens vakkundig voor u te verhelpen. Mocht u sanitair in huis niet meer kunnen gebruiken door de verstopping, dan kunt u voor de hulp van de spoedloodgieter kiezen. Deze staat 24 uur per dag en 7 dagen per week voor u klaar om de helpende hand te bieden bij verstoppingen.

Stefan Hardt Ontstoppingen

  • Geen voorrijkosten
  • 24/7 bereikbaar
  • Verstoppingen snel verholpen
  • VCA-gediplomeerde ontstoppers