Een verstopte vaatwasser kan verschillende consequenties hebben. Denk aan water wat in de vaatwasser blijft staan! Het water wordt troebel en zorgt voor een nare stank rond de afwasmachine. Geen prettig idee, zeker niet in uw keuken. Ook zal dit ertoe leiden, dat u de vaatwasser niet langer kunt gebruiken. Als het water immers niet meer wegstroomt, zal deze al snel overstromen. Dit heeft een lekkage en mogelijke waterschade aan uw vloer of muur tot gevolg. Reden genoeg om zo snel mogelijk over te gaan tot ontstoppen als uw vaatwasser verstopt is. In dit artikel geven wij u enkele handige tips.

Het schoonmaken van een verstopte afwasmachine

vaatwasser verstoptVoor het ontstoppen van een verstopte vaatwasser heeft u vaak niet direct een ontstoppingsdienst nodig. U kunt bijvoorbeeld eerst zelf kijken of de filters verstopt zitten. In de filters komen vaak etensresten terecht, om te voorkomen dat deze naar de afvoer stromen. Door het filter schoon te maken, zal het water beter wegstromen. Het filter vindt u doorgaans onderin de vaatwasser. Pas op bij het loshalen van het filter, deze kan kwetsbaar zijn.

Ook kan het raadzaam zijn om de afvoerslang van de vaatwasser te controleren. Mogelijk zit er een knik in deze slang, waardoor het water minder goed wegstroomt. Door de slang opnieuw te monteren zonder knik, zal het water niet langer in de vaatwasser blijven staan. Met een flexibele veer kunt u controleren of er verstoppingen in de afvoerslang zijn ontstaan.

Verstoppingen in de afvoer van uw vaatwasser

Het probleem hoeft niet per se bij de vaatwasser zelf te liggen. Een verstopping in de afvoer onder uw gootsteen kan er ook voor zorgen dat de vaatwasser niet goed werkt. Het is namelijk heel gebruikelijk om de afwasmachine op deze afvoer aan te sluiten. Hierdoor hoeft er geen nieuwe afvoerleiding aangesloten te worden. Als het water in de gootsteen ook niet goed doorstroomt dan is de kans groot dat hier het probleem ligt.

U kunt de verstopping in zo’n situatie verhelpe door hier bijvoorbeeld wat soda in te sprenkelen. Laat de soda enige tijd intrekken en spoel de afvoer vervolgens met kokend water door. De soda heeft een ontvettende werking, waardoor het restafval al snel los zal komen te zitten. Zo kan dit eenvoudig worden afgevoerd naar de centrale riolering.

Hulp inschakelen van een ontstoppingsdienst

Lukt het u niet om de verstopping in uw vaatwasser te verhelpen met bovenstaande tips? In dat geval kan het verstandig zijn om onze ontstoppingsdienst in te schakelen. Wij beschikken over verschillende hulpmiddelen om vaatwassers te ontstoppen. Zo kunnen we de afvoer onder een hoge druk voor u door spuiten, om iedere verstopping voor u op te lossen. Ook beschikken we over een klein cameraatje, om de precieze oorzaak van de verstopte afwasmachine te achterhalen. Nadien zullen we altijd een laatste inspectie met deze camera uitvoeren. Zo weet u zeker dat de kans op een nieuwe verstopping minimaal is!

Is de vaatwasserpomp verstopt? Dan kunt u ook proberen de stappen uit dit filmpje te volgen:

Stefan Hardt Ontstoppingen

  • Geen voorrijkosten
  • 24/7 bereikbaar
  • Verstoppingen snel verholpen
  • VCA-gediplomeerde ontstoppers