Een verstopping in de afvoer kan nare gevolgen hebben. Zo resulteert een verstopping vaak in stank rond de afvoer. Daarnaast kunt u vaak geen gebruik meer maken van uw sanitaire voorzieningen. Het water zal bijvoorbeeld steeds moeizamer wegstromen wanneer u het toilet of de gootsteen doorspoelt. Reden genoeg om de kans op een verstopping zo klein mogelijk te maken! In dit artikel zetten we een aantal veel voorkomende oorzaken van verstoppingen voor u op een rijtje. Zo kunt u de kans op een verstopping in huis minimaliseren.

Het is raadzaam om een beginnende verstopping direct zelf te verhelpen. Maak bijvoorbeeld gebruik van een veer, soda of een plopper. Mocht het ontstoppen van de afvoer niet direct lukken, dan kunt u hier de hulp van onze professionele ontstoppers voor inschakelen.

Restafval als belangrijkste oorzaak van verstoppingen

Veel voorkomende oorzaken verstoppingenRestafval dat achterblijft in de afvoer is vaak de boosdoener. Restafval komt in verschillende vormen voor. Denk bijvoorbeeld aan een overmatig gebruik van toiletpapier in de badkamer. Deze proppen blijven eenvoudig in de afvoer steken. Ook etensresten kunnen een beginnende verstopping in de afvoer veroorzaken. Denk aan de etensresten die in de afvoer stromen bij het afspoelen van de borden na het diner. Vooral olie kan verstoppingen veroorzaken. Op de website van Milieu Centraal staat een overzicht van wat u wel en wat niet door de afvoer mag spoelen.

Naast restafval kunnen ook zeepresten voor een verstopping zorgen. Zeepresten zijn, net als bijvoorbeeld haren, erg vet. Dit maakt dat deze resten en haren makkelijk aan de wanden van de afvoer blijven plakken. Naarmate er meer zeepresten en haren achterblijven, zal de afvoerverstopping groter worden. Een ontvettend ontstoppingsmiddel als soda kan hierbij de uitkomst bieden.

Hulp bij het voorkomen van verstoppingen

Zoals eerder omschreven is het voorkomen van verstoppingen mogelijk, door een beginnende verstopping direct aan te pakken. Zorg dat de afvoer ontstopt wordt om een serieuze verstopping tegen te gaan. Het gebruik van chemische ontstoppingsmiddelen wordt hierbij sterk afgeraden. Deze middelen zijn vaak schadelijk voor de afvoer en daarbij bepaald niet milieuvriendelijk. Ze kunnen zelfs gevaarlijk zijn, als u deze middelen op uw huid krijgt!

Ook is het raadzaam om het restafval zo goed mogelijk buiten de afvoer te houden. Dit doet u bijvoorbeeld door een zeefje te kopen voor in de afvoer, een filter voor in het putje van uw douche, enzovoorts. Op deze manier filtert u het restafval uit het water wat in de afvoer stroomt, waardoor de kans op verstoppingen afneemt.

Stefan Hardt Ontstoppingen

  • Geen voorrijkosten
  • 24/7 bereikbaar
  • Verstoppingen snel verholpen
  • VCA-gediplomeerde ontstoppers