De afvoer van een toilet dient alleen gebruikt te worden voor de drie P’s: plas, poep en papier. Toch zijn er genoeg inwoners van Brabant die allerlei andere rommel door hun toilet spoelen. Regelmatig eindigt er (frituur)vet in het riool. Dit kan een verstopping veroorzaken. Uit ervaring weten we dat mensen hun toilet ook geregeld gebruiken om vochtige doekjes door te spoelen. De gedachte hierachter is dat het geen kwaad kan omdat het papier betreft. Maar is het eigenlijk wel verstandig om vochtige doekjes door te spoelen?

vochtige doekjesSommige doekjes wel, andere niet

Er zijn vandaag de dag talloze soorten vochtige doekjes. Het ene soort kunt u zonder problemen door het toilet spoelen, het andere niet. Dit zorgt natuurlijk voor de nodige verwarring. Hoe weet u welke doekjes wel en welke niet door het toilet gespoeld mogen worden? Kijk hiervoor altijd naar de verpakking van de doekjes. Kunnen de doekjes geen kwaad voor het riool? Dan staat er vaak een toiletpot op de verpakking als symbool. Ook kan er iets als ‘doorspoelbaar’ op verpakking staan. Staat dit niet op de verpakking of twijfelt u? Spoel de vochtige doekjes dan niet door, maar gooi ze in de prullenbak.

Gevolgen van doorspoelen vochtige doekjes

Staat op de verpakking aangegeven dat de doekjes doorgespoeld kunnen worden? Dan kunt u dit zonder problemen doen. Het is een ander verhaal wanneer dit niet op de verpakking staat. Besluit u de doekjes toch door te spoelen? Kijk dan niet raar op wanneer er binnen de kortste keren een verstopping ontstaat. De doekjes kunnen zich namelijk gaan ophopen in het riool. Indien de verstopping (te) groot is, kunt u uw toilet niet meer doorspoelen. Om dit probleem te verhelpen, moet u eerst een ontstopper inschakelen. Dit brengt kosten met zich mee. Gooi niet-doorspoelbare vochtige doekjes daarom gewoon in de afvalbak en niet in het toilet.

Vochtige doekjes in de riolering, niet doen dus!

Stefan Hardt Ontstoppingen

  • Geen voorrijkosten
  • 24/7 bereikbaar
  • Verstoppingen snel verholpen
  • VCA-gediplomeerde ontstoppers