Uw WC zit verstopt, wat te doen? Er zijn verschillende manieren om een verstopte afvoer onder het toilet zelf te ontstoppen. Het is sterk aan te raden om niet te wachten met het ontstoppen van een WC, totdat deze serieus verstopt is geraakt. Het ontstoppen van een beginnende verstopping is veel gemakkelijker. U heeft de hulp van een loodgieter in dit geval lang niet altijd nodig. Onderstaand vindt u verschillende handige tips, welke u kunnen helpen wanneer uw WC verstopt zit. Welke van deze hulpmiddelen heeft u al eens gebruikt om een verstopping in de afvoerleidingen op te lossen?

#1: Afwasmiddel en kokend water gebruiken

Een van de manieren om een verstopping op te lossen, is het gebruik van afwasmiddel. Het voordeel van afwasmiddel is dat dit ontvet. Het vette restafval dat zich opgehoopt heeft in de afvoer zal hierdoor al snel loskomen. In het bijzonder, wanneer u het afwasmiddel combineert met kokend water. Nadat u het kokendhete water door de afvoer heeft gegoten, kunt u deze nogmaals doorspoelen met een paar emmers koud water.

#2: Bakpoeder en natuurazijn gebruiken

Naast afwasmiddel kan ook bakpoeder of natuurazijn gebruikt worden, om het afval in de afvoerleiding los te weken. De combinatie van natriumbicarbonaat en azijn maakt dat het afval in de afvoerleiding eenvoudig oplost. Houd er rekening mee dat u ongeveer een halve fles azijn nodig heeft om dit te laten werken.

#3: Zelfs cola is een goede optie

Heeft u al eens een verroest muntje in een glas met cola gelegd? Het muntje zal een dag later helemaal schoon zijn! Het toont aan, hoe goed cola werkt als schoonmaakmiddel. Giet de cola door de afvoer van uw toilet, om deze te ontstoppen. Het vuil dat zich hier heeft opgehoopt zal door de cola oplossen of in ieder geval zwakker worden.

#4: Een multifunctionele wc borstel gebruiken

Gebruik uw wc borstel door deze wat dieper in de afvoer van het toilet te duwen. Op deze manier kunt u een prop die net onder de rand van het toilet is blijven hangen naar de afvoer duwen. Het is wellicht de meest simpele manier om een verstopping op te lossen.

#5: Rubberen en chemische wc ontstoppers

Met een rubberen ontstopper is het mogelijk om de druk op de leidingen te verhogen. Het verhogen van de druk maakt dat vuil wat aan de afvoer gehecht zit los zal komen. Door de afvoer vervolgens met een paar emmers water door te spoelen, leidt u het afval naar de centrale riolering. Werkt dit niet voldoende? In dat geval kunt u als laatste redmiddel naar een chemische ontstopper grijpen. Het gebruik hiervan wordt allerminst aangeraden. Ze zijn slecht voor het milieu en kunnen daarbij schadelijk zijn voor uw eigen gezondheid.

#6: Zelfgemaakte wc bommen nemen het vieze werk uit handen

Niet alleen handig, maar ook leuk: uw zelfgemaakte wc bom gebruiken! Voor het maken van een wc bom heeft u slechts een paar ingrediënten nodig:

 • Zuiveringszout / baking soda (half koffiekopje)
 • Citroensap (half koffiekopje)
 • Maïzena (half koffiekopje)
 • Water in een spuit (haar- of plantenspuit)
 • Plastic zak met sluiting (minimaal 3 liter)
 • Bakblik voor cakejes
 • 25 druppels essentiële olie

Voeg de verschillende ingrediënten toe aan de zak en sluit deze goed af. U kunt hier bijvoorbeeld een tie-wrap voor gebruiken. Schud de zak vervolgens goed, zodat de stoffen met elkaar vermengen. Tussen het schudden door kunt u een paar keer wat water in de zak sprayen. Doet u dit lang genoeg, dan ontstaat er een soort deeg. Voeg het deeg toe aan het bakblik en laat het geheel twee tot drie dagen staan. U heeft nu handige tabletten die de verstopte wc snel ontstoppen!

wc verstopt wat te doen

Heeft u hulp nodig bij een verstopte wc?

Het is niet altijd even gemakkelijk om een verstopping in het toilet te verhelpen. In het bijzonder, wanneer het water helemaal niet meer wegspoelt. U wilt voorkomen dat het toilet voortdurend overloopt en voor vochtschade in de badkamer zorgt. Een professionele ontstoppingsdienst kan u helpen de verstopte afvoer te ontstoppen. Hierbij worden diverse hulpmiddelen gebruikt, waar u als particulier mogelijk niet de beschikking over heeft. Denk aan een ontstoppingsveer, een camera voor een inspectie van de afvoerleiding, een hogedrukspuit voor verstoppingen, enzovoorts. Schakel een loodgieter in om u te laten helpen bij een verstopte wc.

Stefan Hardt Ontstoppingen

 • Geen voorrijkosten
 • 24/7 bereikbaar
 • Verstoppingen snel verholpen
 • VCA-gediplomeerde ontstoppers