Zelf uw riool ontstoppen is wel zo makkelijk. U kunt dan namelijk direct weer van uw sanitair gebruik maken. Daarnaast voorkomt u stankoverlast in uw woning. Maar waar zit de verstopping? Hoe vind ik die? En hoe verhelp ik de verstopping vervolgens?

Locatie van de verstopping achterhalen

Uw verstopte riool zelf ontstoppen begint bij het achterhalen van de locatie van de verstopping. Mogelijk loopt het water zowel in uw gootsteen, als in uw toilet minder goed weg. Ook kan water in de gootsteen gaan borrelen als u uw toilet boven doorspoelt. Deze voorbeelden duiden op een verstopping in de riolering onder uw huis. U kunt dan het beste een ontstoppingsbedrijf inschakelen.

riool doorspoelenDaarbij kan het voorkomen dat een specifieke afvoer in huis verstopt is geraakt. Loopt het water in uw wastafel bijvoorbeeld niet goed weg? Of blijft er juist in uw douche water staan? Bij een verstopping in de wastafel of het doucheputje zijn haren en zeepresten vaak de boosdoener. Deze blijven kort achter de sifon in de afvoer liggen.

U vindt de bron van een afvoerverstopping door alle rioolaansluitingen een keer goed door te spoelen. Giet bijvoorbeeld per aansluiting een emmer water weg. Wanneer hierbij een waterkolkje ontstaat, zit de rioolaansluiting niet verstopt. Lijkt het erop dat er wel een verstopping zit, hoe kunt u deze dan verhelpen?

Riool ontstoppen met een hogedrukreiniger

Een van de opties voor het ontstoppen van een riool is het gebruik van een hogedrukreiniger. Houd er hierbij rekening mee dat een nauwkeurige manier van werken belangrijk is! U wilt immers voorkomen dat er overal in de badkamer of keuken water komt te liggen. Stop de spuit van de hogedrukreiniger zo diep mogelijk in de afvoer. Spuit daarna de afvoer gedurende een aantal minuten goed door.

Het gebruik van een hogedrukreiniger is veel krachtiger dan het gebruik van soda, een veer of een plopper. Probeer daarom eerst een van de andere methodes. Zo voorkomt u dat afvoerwater op uw vloer of muren komt.

Riool ontstoppen met soda

Naast het gebruik van een hogedrukreiniger, kunt u soda als ontstoppingsmiddel gebruiken. Schep de soda met een theelepel in de afvoer en laat dit enkele minuten intrekken. Spoel de afvoer daarna met kokend water door en herhaal de eerste stap een aantal keer. Het gebruik van soda is zeer geschikt voor het ontstoppen van een gootsteen-, douche- of wastafelafvoer. De soda heeft namelijk een ontvettende werking, waardoor de haren en zeepresten sneller los zullen laten. Hierdoor verdwijnt de blokkade en loopt het water weer goed door.

Riool ontstoppen met een veer

Wanneer uw riool verstopt is geraakt door een prop restafval, bijvoorbeeld in uw toilet, kunt u een veer gebruiken. (Een zogenaamde ontstoppingsveer.) De veer is zeer soepel en deze kunt u hierdoor gemakkelijk in de afvoer drukken. Bij gebruik van de veer komt het restafval op de bodem van de afvoer los. Zo kan het wegspoelen naar de centrale riolering. Spoel direct na het gebruik van de veer de afvoer door. Dit voorkomt dat hetzelfde restafval niet opnieuw verderop in de afvoer vastplakt. Het kan nuttig zijn om het gebruik van de veer te combineren met soda. Soda zorgt dat de laatste resten losweken van de afvoerwanden.

Riool ontstoppen met een plopper

zelf riool ontstoppenOm een verstopt riool zelf te ontstoppen kunt u ook een plopper gebruiken. De plopper zorgt voor een drukverschil in de afvoer. Dit drukverschil trekt de blokkade los. Dit merkt u doordat een deel van het restafval na verloop van tijd uit de afvoer zal komen. Spoel de afvoer goed door achteraf om al het restafval af te voeren. Het kan noodzakelijk zijn om meerdere keren te “ploppen”, voordat het water weer goed doorstroomt. Net als bij het ontstoppen van een riolering met een veer, kunt u naast het gebruik van een plopper ook soda gebruiken. De soda zal de dikste lagen restafval losweken, waarna u de restanten met de plopper los kunt trekken.

Welke middelen kunt u het beste vermijden?

Mogelijk heeft u in de supermarkt of bij een bouwmarkt ontstoppingsmiddelen zien liggen. Het gebruik van chemische ontstoppingsmiddelen raden wij echter sterk af! Door gebruik van deze chemische middelen kan de afvoer namelijk beschadigd raken. De chemische stoffen kunnen een bijtende werking hebben. Dit tast de binnenkant van uw afvoer aan. Ook wanneer het middel op uw huid komt, kan dit voor een pijnlijk gevoel zorgen. In het ergste geval resulteren deze middelen zelfs in brandwonden. Daarbij vervuilt u het water wat naar de centrale riolering stroomt op deze manier onnodig.

Schakel hulp in bij ernstige rioolverstoppingen

Is het niet gelukt om het riool te ontstoppen? Schakel dan professionele hulp in! Onze ontstoppers beschikken over jarenlange ervaring, zijn VCA-gediplomeerd en bieden 24/7 hulp bij het verhelpen van verstoppingen. Wij rekenen geen voorrijkosten. Maak een afspraak!